Home > Laatste nieuws >

Superschaaktoernooi met Magiër en Draak groot succes bij de Vrijpionnen in Voorhout

Zie fotopagina 1 (jeugdtoernooi) en fotopagina 2 (hoofdtoernooi).

Jeugdcentrum "De Spelewey" (Breughelhof 8 in Voorhout), thuisbasis van "De Vrijpionnen", was donderdagavond 13 augustus 2009 het toneel van een superschaaktoernooi, georganiseerd door "De Vrijpionnen". Hierbij werden naast de bekende NK-stukken Amazone en Prinses twee nog niet zo bekende superschaakstukken gebruikt: de Magiër en de Draak.

Het jeugdtoernooi (18:30-20:00 uur) telde zeven deelnemers. Robin Wooter werd met 2.5 uit 3 de winnaar na een beslissingsmatch met het Leiderdorpse talent Sasha Shikman, terwijl Justin Vonk met 2 punten als derde eindigde. Er waren prijzen voor de eerste drie plaatsen. Robin ontving een set NK-superschaakstukken, terwijl Sasha een dik schaakboek met eindspelstudies uitkoos.

Het hoofdtoernooi (20:15-22:15 uur) telde maar liefst zestien deelnemers, onder wie ook jeugdtalenten van De Vrijpionnen en SV Leiderdorp. Edwin Poels uit Leiden legde beslag op de eerste plaats met 4 uit 4, voor Fred Kok en Martijn Otten, elk met 3 punten. Verrassing was hier met 3 punten de Voorhoutse schaakinstructeur Frans Luijben, die zonder enige ervaring met Superschaak de speler met de hoogste schaakrating (2013), Onno Verbaken, overspeelde. Frans verloor alleen van Edwin, in de laatste ronde.

Er waren prijzen voor de eerste zeven plaatsen en voor de beste beginner, Frans Luijben, in de vorm van een geschenkbon, een set NK-superschaakstukken, enkele geldprijzen en enkele schaakboeken.

In beide toernooien werd gespeeld met 10 minuten p.p.p.p. Doordat de meeste spelers nog vrij onbekend waren met de Magiër en de Draak moest er hard nagedacht worden: hersenkrakend! Maar juist deze twee nieuwe stukken scoorden in het algemeen hoog in waardering. De Magiër kan niet slaan, maar hij heeft een dominante rol omdat hij elk stuk van de tegenstander dat naast hem staat, bevriest. Het kan dan ook voorkomen dat een Koning de Koning van de tegenstander mat zet, namelijk wanneer die laatste Koning bevroren is! De Draak kan twee stukken slaan in één zet. Wanneer een Magiër of een Draak wordt afgeruild tegen een ander stuk, ontstaat een extra interessante stelling met ongelijksoortige stukken. Vooral door deze twee stukken krijgt het spel een apart karakter, en dat werd kennelijk gewaardeerd.

De spelers waren enthousiast over de opzet met deze vier superschaakstukken. Hoofdorganisator Fred Kok kan terug zien op een zeer geslaagd toernooi: Voor herhaling vatbaar!

Eindstand van het jeugdtoernooi (3 ronden):

1. Robin Wooter    2.5
2. Sasha Shikman    2.5
3. Justin Vonk     2
4. Luc de Vries    2
5. Ruud Verkleij    1
6. Robbert Meeuwisse  1
7. Joris Buursema   1

Eindstand van het hoofdtoernooi (4 ronden):

 1. Edwin Poels    4
 2. Fred Kok      3
 3. Martijn Otten   3
 4. Coen Leentvaar   3
 5. Frans Luijben   3
 6. Onno Verbaken   2
 7. Rob Stolzenbach  2
 8. Robin Wooter    2
 9. Ruud Verkleij   2
10. Justin Vonk    2
11. Wim Haasnoot    1.5
12. Joris Buursema   1.5
13. Jeroen van Eijk  1
14. Sasha Shikman   1
15. Robbert Meeuwisse 1
16. Luc de Vries    0

Voor meer informatie zie www.vrijpionnen.nl.

Terug naar boven

Superschaak, creatief schaak zonder openingstheorie
Copyright © 1999-2009 Henk van Haeringen
Website www.superschaak.nl