Home > Laatste nieuws >

Bianca Muhren en Dennis de Vreugt ambassadeurs voor Chess960/Fischer Random Chess

Preambule

Chess960, ofwel Fischer Random Chess, is praktisch gesproken vrijwel schaak zonder openingstheorie. Hierbij worden in de schaakbeginstelling de stukken op de achterste rij random herschikt, waarbij de koning tussen de twee torens staat en de lopers op velden van verschillende kleur staan. Bobby Fischer heeft deze nieuwe schaakvorm op 19 juni 1996 in Buenos Aires gepresenteerd.

Schakers moeten zich steeds op een toernooi voorbereiden door de laatste nieuwtjes in de openingstheorie te bestuderen. Net als Superchess heeft Chess960 het voordeel boven klassiek schaak dat uitvoerige bestudering van de openingstheorie niet langer zinvol is. Een bekende uitspraak van Fischer luidt: "Opening theory kills the creativity".
Superchess heeft als tweede voordeel dat er enkele nieuwe stukken meespelen die nieuwe, interessante tactische combinaties mogelijk maken, waardoor een groter beroep op de creativiteit wordt gedaan.

In zekere zin is Chess960 een eerste stap in de richting van Superchess. Vaak worden Chess960 en Superchess gerangschikt onder de verzamelnaam 'schaakvarianten'. Maar je zou ook kunnen stellen dat het klassieke schaak een bijzonder geval - ofwel een variant - is van zowel Chess960 als Superchess! Immers, beide spelen vormen een uitbreiding van het klassieke schaak.

De belangstelling voor het wereldkampioenschap Chess960, dat al jaren in Mainz (Duitsland) wordt gehouden, neemt sterk toe. De verwachting is dan ook dat steeds meer schakers de voordelen van het 'openingstheorie-vrije' schaken zullen inzien.

Het is zeer verheugend dat Digital Game Technology (DGT) heeft besloten, Chess960 wereldwijd te promoten. CEO Albert Vasse heeft diverse plannen in deze richting aangekondigd.

Zie de fotopagina voor de bijbehorende foto's.

DGT in Enschede had zaterdag 21 juni 2008 een feestje ter gelegenheid van de introductie van de nieuwe opvouwbare schaakklok van DGT. Door een druk op de knop genereert deze klok ('random') een van de 960 verschillende beginstellingen van Chess960.

GM Dennis de Vreugt, regerend Open Nederlands Kampioen Chess960, gaf in twee ronden een kloksimultaan Chess960 tegen tien deelnemers, alle met verschillende beginstelling. Tijd: 45 minuten (voor de simultaangever) respectievelijk 25 minuten p.p., uitslag 1e ronde 5.5, 2e ronde 6.5 punten. Dennis is verrukt over Chess960: "Elk spel is volledig nieuw. Ik ben heel enthousiast".

Ook WGM Bianca Muhren is enthousiast over Chess960: " Ik had het nog nooit gespeeld, maar vond het verschrikkelijk leuk. Het studeren op openingszetten is toch al niet mijn favoriete hobby en met Chess960 heb je die theorie niet nodig. Ik ben van plan het veel vaker spelen."

Hoogtepunt was de benoeming van Bianca en Dennis tot ambassadeurs Chess960 door "Z.K.H. de koningin". Ook Hans-Walter Schmitt, organisator van het Wereldkampioenschap Chess960 in Mainz, en Kees de Kruif, organisator van het Open Nederlands Kampioenschap Chess960, werden in het zonnetje gezet.

CEO Albert Vasse kondigde aan dat het Nederlands Kampioenschap Chess960 in 2009 zal worden gespeeld in het pand van DGT in Enschede. Voorafgaand aan dit kampioenschap worden provinciale ronden gehouden.

DGT-directeur Ben Bulsink legde uit wat er allemaal komt kijken, op technisch en organisatorisch gebied, bij de productie van een nieuwe schaakklok.

Oud-voorzitter van de KNSB Joop Roozeboom hield een gloedvol betoog: "Waarom heeft de Bond slechts 20.000 leden terwijl er in Nederland drie miljoen schakers zijn? [] Wij moeten ervoor zorgen dat het schaken leuk is voor iedereen. Chess960 is daar een van de heel goede mogelijkheden toe".

In het pand van DGT is momenteel een expositie van schaakfoto's van Fred Lucas te zien.

Voor meer informatie zie http://www.dgtprojects.com.

Terug naar boven

Superschaak, creatief schaak zonder openingstheorie
Copyright © 1999-2008 Henk van Haeringen
Website www.superschaak.nl