Home > Laatste nieuws >

Het 25e Jan Leijenaar Schaaktoernooi te Bathmen op 3 maart 2007

Zie de fotopagina voor de bijbehorende foto's.

Op 3 maart 2007 is het Jan Leijenaar Schaaktoernooi voor de 25e keer gehouden, in horecahuis "Boode" te Bathmen. Helaas heeft sponsor Jan Leijenaar zelf deze jubileumeditie van 'zijn' jeugdtoernooi niet meer mogen meemaken.

Toernooidirecteur en organisator Jan de Jong, die bij alle 25 edities de drijvende kracht was, heeft besloten om volgend jaar de organisatie aan anderen over te laten. Wegens zijn 25-jarige inspanning had het gemeentebestuur van Deventer besloten de zilveren legpenning van de gemeente Deventer aan Jan de Jong toe te kennen. Locoburgemeester Jos Fleskes mocht deze onderscheiding overhandigen. De heer Fleskes memoreerde in zijn toespraak onder andere dat Jan in die 25 jaar meer dan 2500 (!) schaakstukken heeft gemaakt als prijzen voor alle prijswinnaars. Echtgenote Akke deelde vanzelfsprekend in de hulde met een bos bloemen.

Het aantal deelnemers was met 83 spelers dit jaar kleiner dan gebruikelijk wegens een concurrerend toernooi in Ede. Desondanks werd het een gezellig en geslaagd jeugdtoernooi. Voor het superschaaktoernooi hadden zich vier gegadigden aangemeld. Zij konden in zes ronden een gesloten toernooi spelen.

Winnaar met overmacht werd medeorganisator en 'superschaak-veteraan' Robert-Jan Voogt, die ook had meegespeeld in het superschaaktoernooi bij het Jan Leijenaar schaaktoernooi van vorig jaar. Voogt hoefde zelfs geen half puntje af te staan. Overigens was Voogt dit wel min of meer aan zijn schaakrating verplicht. De slechts 9-jarige Thomas te Marvelde, die voor het eerst kennismaakte met Superschaak, wist 2 punten te scoren. Al vroeg in het toernooi produceerde hij een onverwacht mat:

Alle vier superschakers ontvingen als prijs een door Jan de Jong handgemaakt schaakstuk: een Paard voor de winnaar en een Koning voor elk van de overige superschakers. De uitslag:

1. Robert-Jan Voogt (Deventer)	6 punten
2. Peter te Marvelde (Twello)	3 punten
3. Thomas te Marvelde (Twello)	2 punten
4. Ben Lubbers (Ommen)		1 punt

Morris Merza uit Deventer werd de winnaar van de Koningsgroep met 5,5 punten uit 7 ronden Zwitsers. De 6-jarige Stephan Wolvers uit Apeldoorn wist als enige deelnemer van het schaaktoernooi de volle 7 punten binnen te halen.

Tussen de ronden door konden de schakers steeds een partijtje Superschaak spelen. Getuige de volgende foto's was het enthousiasme hiervoor groot.

Akke en Marion de Jong deden goede zaken op hun stand met onder meer broodjes.

Uw verslaggever maakte van de lange reis van Pijnacker naar Bathmen gebruik om (de volgende dag) een sfeerbeeld vast te leggen van de wegens hoogwater ondergelopen uiterwaarden langs de prachtige rivier de IJssel. De eerste ooievaars waren al druk doende met het inspecteren en opknappen van hun nesten, in afwachting van hun onderweg zijnde partners.

Terug naar boven

Superschaak, schaak zonder openingstheorie
Copyright © 1999-2007 Henk van Haeringen
Website www.superschaak.nl