Home > Laatste nieuws >

IM Jop Delemarre prolongeert kampioenstitel Superschaak

Zie fotopagina 1.
Zie fotopagina 2 (prijsuitreiking).

IM Jop Delemarre heeft pinksterzaterdag 11 juni 2011 zijn kampioenstitel Superschaak geprolongeerd op het 8e Open NK. Delemarre eindigde in Leiden met 6 uit 7 op de gedeelde eerste plaats, samen met Wouter Schuurbiers (19 jaar), de officieuze Belgische kampioen Superschaak. In de zesde ronde versloeg Delemarre Schuurbiers en stelde daarmee zijn titel veilig.
Van de acht achtereenvolgende Open NK's Superschaak heeft Delemarre er vier op zijn naam geschreven. Tom Bottema (2004), Niels van Splunter (2007 en 2009) en Giel van Rijn (2008) waren de overige superschaakkampioenen.

In de derde ronde verloor Delemarre van Fred Kok, terwijl mede-favoriet Schuurbiers tot aan de zesde ronde nog niets had afgestaan. De beslissing viel in de spannende zesde ronde, waarin Delemarre de Belgische kampioen overtuigend versloeg. De derde plaats was voor jeugdtalent Martijn Otten (17 jaar) met 4.5 punten. Het lijkt geen toeval dat de - gezien hun schaakratings - drie favorieten voor de titel bovenaan eindigden. Fred Kok was de uitstekende wedstrijdleider.

De eindstand:

                punten schaak-
                    rating

1. IM Jop Delemarre       6   2425
2. Wouter Schuurbiers      6   2012
3. Martijn Otten         4.5  2005
4. Coen Leentvaar, Jaap Vriend  3.5  1739/1600
6. Fred Kok           3   1825	
7. Jeroen van Eijk        1.5  1400
8. Peter Blommers        0   0000	

Voor de eerste vijf plaatsen waren geldprijzen beschikbaar, en voor de laatste vijf plaatsen een NK-set superschaakstukken. Als enige jeugdspeler legde Martijn Otten en passant ook nog beslag op de jeugdprijs.

Er werd een halve competitie van 7 ronden gespeeld met 20 minuten p.p.p.p. In dit NK werd voor het eerst met twee extra stukken gespeeld, de Hertogin (gaat als Koning of Toren) en de Raadgever (gaat als Koning of Loper), naast de gebruikelijke vier NK-stukken. Om de beginstelling te vormen koos elke speler twee stukken van deze zes, terwijl de overige twee stukken beschikbaar bleven voor een eventuele promotie. Over het algemeen was men positief over deze uitbreiding. De twee extra stukken brachten meer variatie, maar betekenden geen spectaculaire verandering in het spelkarakter. Ook nu waren strategie en tactiek vrijwel zoals in het klassieke schaak.

Superschaak was net als voorgaande jaren te gast op de speldag van de Spelgroep Phoenix in 't Spoortje te Leiden, waar weer een groot aantal spelen werd beoefend. Bovendien organiseerde Phoenix, in samenwerking met 999 Games, het NK 2011 van het populaire spel "De Kolonisten van Catan". Dit kampioenschap telde 56 deelnemers aan 14 tafels. Zie verder www.spelgroepphoenix.nl.

De samenwerking van Superschaak met de Stichting Spelgroep Phoenix is weer uitstekend bevallen. Naar verwachting zal op pinksterzaterdag 2012 het 9e Open NK Superschaak ook bij Phoenix worden gehouden.

Terug naar boven

Superschaak, creatief schaak zonder openingstheorie
Copyright © 1999-2011 Henk van Haeringen
Website www.superschaak.nl