Het 2e Open NK Superschaak

Onderdeel van het Corus Chess Tournament 2005
Hoofdsponsor Danieli Corus

Aanmelding in De Moriaan:
7 ronden Zwitsers:
Prijsuitreiking:
Speeltempo:
Inschrijfgeld:
Prijzengeld:
Reglement:
Aantal deelnemers:
09:00 uur, zaterdag 29 januari 2005
10:00 - 18:00 uur
ca. 18:15 uur
25 minuten p.p.p.p.
EUR 10
minimaal EUR 500
zie het reglement
maximaal 60

Inschrijfkaart aan te vragen bij mike@coruschess.com of cco@xs4all.nl .

Er wordt gespeeld met gewone schaakstukken en de volgende vier superschaakstukken:

Amazone met loop als Dame of Paard,
Keizerin met loop als Toren of Paard,
Prinses met loop als Loper of Paard en
Veteraan met loop als Koning of Paard (let op: de Veteraan kan niet schaak of mat staan).

Op het Corus Chess Tournament in Wijk aan Zee, zaterdag 29 januari 2005, zullen weer vele superschakers strijden om de schitterende superschaakwisseltrofee, welwillend ter beschikking gesteld door het Corus Chess Committee: Een kunstzinnig vormgegeven zilveren Amazone, ofwel Dame + Paard combinatie. Bovendien zijn er aantrekkelijke geldprijzen. De belangstelling voor deze nieuwe vorm van schaken belooft groter te worden dan bij het 1e NK. Onder anderen heeft schaaktrainer en IM Jop Delemarre zich aangemeld als deelnemer. Ook de dames zijn prominent vertegenwoordigd, met de sterke schaakster WIM Isabel Werner. De ruimte is beperkt: Vraag dus zo snel mogelijk uw inschrijfkaart aan bij mike@coruschess.com of cco@xs4all.nl.
Het is toegestaan deel te nemen aan het NK Superchess èn een ander Corustoernooi, mits niet overlappend.

Superschaak is schaken zonder openingstheorie, praktisch gesproken. Elke schaker kan direct Superschaak spelen. Voorbereiding op openingsvarianten is zowel onnodig als praktisch onmogelijk. Enige oefening van tevoren is aan te bevelen om te wennen aan de superschaakstukken; een klein aantal partijen spelen is voldoende. Op het NK wordt gespeeld op een gewoon schaakbord met gewone schaakstukken en vier superschaakstukken.

Elke zet met zo'n stuk is een gewone schaakzet! De reden is dat al deze stukken combinaties van twee gewone schaakstukken zijn: de Amazone gaat als Dame of Paard, de Keizerin gaat als Toren of Paard, de Prinses gaat als Loper of Paard en de Veteraan gaat als Koning of Paard (maar kan niet schaak of mat staan). Zo'n combinatie is natuurlijk niets nieuws want de Dame is de combinatie van Toren en Loper.

Hoe wordt nu een partij Superschaak gespeeld? De vier superschaakstukken worden ingezet in het voorspel dat aan de eigenlijke zetten voorafgaat. In dit voorspel worden, in de gewone schaakbeginstelling, vier schaakstukken vervangen door de vier superschaakstukken volgens een eenvoudige procedure. Na het voorspel verloopt de partij vrijwel net zo als een gewone schaakpartij. De procedure en de precieze regels staan in het reglement.

Op het 1e NK Superchess waren sommige deelnemers enigszins geoefend, maar ook waren er vrijwel ongeoefende superschakers. Zelfs winnaar Tom Bottema, perschef van het Corus Toernooicomité, bekende dat hij van tevoren heel weinig had geoefend; daar staat wel zijn ruime schaakervaring tegenover.

Een veelgehoorde opmerking na afloop van het toernooi luidde: "Superschaak is interessanter en minder moeilijk dan ik van tevoren had gedacht. En inderdaad, het blijft eigenlijk gewoon schaken." Ook de winnaar was deze mening toegedaan. Alle deelnemers vonden het een plezierige en boeiende ervaring, zeker geschikt voor herhaling.

Kortom, er is eigenlijk geen goede reden waarom niet elke enthousiaste schaker óók een enthousiaste superschaker zou kunnen of moeten worden! Het Corustoernooi in Wijk aan Zee is zoals altijd erg gezellig, voor zowel schakers als belangstellenden. Op zaterdag 29 januari 2005 spelen ook de Grootmeestergroepen A, B en C en de Tienkampers, zodat er zeker weer veel interessants te beleven zal zijn. Dus waarom zou u Superschaak niet eens proberen? Nu heeft u de kans!

Terug naar boven