Home > Laatste nieuws >

Leidsch Dagblad: Jop Delemarre continueert kampioenstitel Superschaak 2015

Zie de fotopagina. (Foto's Henk van Haeringen)

Het 12e Open NK Superschaak is zaterdag 17 oktober 2015 in Leiden gehouden. Schaakmeester Jop Delemarre continueerde zijn kampioenstitel met 5,5 uit 6.
Het Leidsch Dagblad plaatste een leuk artikel over dit kampioenschap Superschaak. Ook op www.nufoto.nl werd aandacht besteed aan dit 12e NK Superschaak.

Negen deelnemers streden om de eer in zes ronden Zwitsers, met 20 minuten p.p.p.p. Delemarre stelde zijn titel veilig met een snelle remise in de laatste ronde. Maar liefst vier spelers eindigden op de gedeelde tweede plaats, met elk 4 punten: Robin Wooter, Rob Stolzenbach, Edwin Poels en Jeroen van Eijk. Er waren drie bekers te verdienen, naast bescheiden geldprijzen.

Op dit 12e NK waren vijf superschaakstukken beschikbaar: Keizerin, Prinses, Veteraan, Raadgever en Femme Fatale. In elke partij werden hieruit vier stukken gekozen om de plaats van gewone schaakstukken in te nemen.

In dit NK werd voor het eerst gespeeld met de Femme Fatale. Dit stuk maakt elk stuk van de tegenstander dat naast haar staat, non-agressief. Zo’n stuk kan wel weglopen, maar kan op dat moment niet slaan. Daarmee heeft de Femme Fatale een soortgelijke rol als de Magiër, maar zij domineert het spel in mindere mate.

Alle deelnemers waren lovend over de Femme Fatale, maar het kost wel tijd om er goed mee te leren spelen. De overige vier superschaakstukken zijn combinaties van schaakstukken. Elke schaker kan er daarom gemakkelijk mee spelen, en deze stukken zorgden dan ook niet voor problemen. Bovendien waren deze stukken al eerder gespeeld in verschillende toernooien, zodat ze nu tot het ‘standaard-repertoire’ behoren.

Op twee van de foto’s zien we de zwarte Femme Fatale in actie, waar zij een groot aantal witte stukken tegelijk ‘pacificeert’, ofwel non-agressief maakt.

Het toernooi kende een gezellige en ontspannen sfeer. De meeste deelnemers kenden elkaar al van eerdere toernooien, hetgeen de sfeer ten goede kwam. Wedstrijdleider Fred Kok leidde alles weer in goede banen.

De uitslag is eerder geplaatst, zie Uitslagen van het 12e Open NK Superschaak 2015, 17 oktober 2015.

Terug naar boven

Superschaak, creatief schaak zonder openingstheorie
Copyright © 1999-2015 Henk van Haeringen
Website www.superschaak.nl