Home > NK >

Het 10e Open NK Superschaak 2013

Het 10e Open Nederlands kampioenschap Superschaak wordt gehouden op 28 december 2013, net als vorige jaren samen met en op de speldag van de Spelgroep Phoenix (zie www.spelgroepphoenix.nl).

Let op! De locatie is anders dan in vorige jaren, er wordt gespeeld in buurtcentrum "Het Gebouw", Arubapad 2, 2315 VA Leiden. (De ingang is tegenover Timorstraat 2.)

Aanmelden kan door dit formulier in te vullen.

Het toernooi begint om 12:00 uur. Vanaf 11:30 uur is aanmelden in de zaal mogelijk, mits er nog plaats is.
Gelieve u zo snel mogelijk aan te melden, de speelruimte is beperkt.

In het kort:
Locatie: Buurthuis "Het Gebouw", Arubapad 2, 2315 VA Leiden, tel. 071 524 19 33
Datum: zaterdag 28 december 2013
Tijd: 11:30 – 12:00 uur inschrijving
12:00 uur start 1e ronde
ca. 17:45 uur prijsuitreiking
Speeltempo: 20 minuten p.p.p.p.
Spelregels: Volgens een aangepast NK-Reglement, zie hierna
Prijzengeld: Geldprijzen afhankelijk van het aantal deelnemers.
Bovendien wordt er een aantal sets NK-superschaakstukken (Amazone, Keizerin, Prinses en Veteraan) ter waarde van 25 euro beschikbaar gesteld.
Speciale prijs voor de beste jeugdspeler!
Inschrijfgeld: 10 euro, onder 18 jaar 5 euro. Betaling in de zaal.

Superschakers kunnen 's avonds zonder verdere kosten op de speldag van Phoenix meespelen. Eventueel kunnen superschakers ook tussen de ronden door op de Phoenix-speldag meespelen.
Begeleiders/supporters kunnen op de speldag van Phoenix meespelen voor 2 euro per persoon, te betalen in de zaal.

Aanpassing van het NK-reglement

Bij het 10e Open NK Superschaak wordt gespeeld met twee extra superschaakstukken, naast de vier zogenoemde NK-stukken die bij vorige NK's zijn gebruikt. Beschikbaar zijn:

Loop van de t-pion: Behalve als hij slaat, gaat de t-pion 1 veld of 2 velden recht naar voren, waarbij hij een bezet veld mag overschrijden. Als hij slaat, gaat de t-pion 1 veld recht opzij. Het bijbehorende diagram van de loop heeft dus de vorm van een hoofdletter T. De t-pion promoveert op dezelfde manier als een gewone pion. En-passant slaan komt uitsluitend voor tussen twee gewone pionnen.

De eerstgenoemde vier stukken worden ingezet zoals in het NK-Reglement is vermeld. Daarna vervangt eerst Wit een pion naar keuze door een t-pion, waarna Zwart dezelfde pion ertegenover vervangt door een t-pion. Daarna vervangt Zwart een pion naar keuze door een t-pion, en Wit maakt de stelling weer symmetrisch. Hierna mag Zwart twee superschaakstukken op de achterste rij onderling van plaats verwisselen. In dat geval doet Wit hetzelfde, zodat de stelling weer symmetrisch wordt. Hiermee is de beginstelling bereikt. Afgezien van deze uitbreiding met de twee t-pionnen geldt het - adequaat aangepaste - NK-Reglement zoals dat op de website wordt vermeld.

Foto's van de vier NK-stukken en de t-pion staan afgebeeld bij de leverbare stukken Exchess set 1 en Exchess set 2 en op de folder van het kampioenschap.

U kunt onder "Superschaak PC-programma" een programma downloaden waarmee u van tevoren Superschaak kunt oefenen op uw PC (onder Windows).

Voor meer informatie over het Open NK Superschaak of Superschaak in het algemeen kunt u terecht bij de superschaakcoördinator: Henk van Haeringen, tel./fax: 015 369 65 79, of via e-mail.

Superschaak, creatief schaak zonder openingstheorie
Copyright © 1999-2013 Henk van Haeringen
Website www.superschaak.nl