Home > Laatste nieuws >

David Schelhaas Nederlands kampioen Superschaak 2013 op 10e Open NK

Zie fotopagina 1.
Zie fotopagina 2 (prijsuitreiking).

David Schelhaas is zaterdag 28 december 2013 in Leiden Nederlands kampioen Superschaak geworden. Schelhaas eindigde met 6.5 uit 7 op de ongedeelde eerste plaats. Fred Kok en Robin Wooter, eveneens favorieten voor de kampioenstitel, eindigden als tweede en derde. Schelhaas wist in de voorlaatste ronde zijn eerste plaats al veilig te stellen toen naaste concurrent Robin Wooter had verloren.

Van tevoren was duidelijk dat er een nieuwe kampioen Superschaak zou komen, omdat de winnaars van de voorgaande negen NK’s, Tom Bottema, Jop Delemarre, Niels van Splunter en Giel van Rijn, niet meededen. Des te spannender was het wie de titel 2013 in de wacht zou slepen. Schelhaas toonde zich zeer tevreden met zijn titel.

Bij dit 10e NK werd voor het eerst met twee t-pionnen gespeeld, naast de bekende vier NK-stukken Amazone, Keizerin, Prinses en Veteraan. Het ‘experiment’ met de t-pion is zeker geslaagd: een leuke en interessante uitbreiding, terwijl het spelkarakter niet fundamenteel is gewijzigd. Strategie en tactiek zijn in essentie dezelfde als in het klassieke schaak.

De t-pion kan gevaarlijk zijn doordat hij zo snel aan de overkant kan zijn: na slechts drie stappen kan hij promoveren. Ook komen grappige, onverwachte stellingen voor. Zie bijvoorbeeld:

NK10-1008

Hier geeft de witte Prinses de zwarte Koning schaak, en de Prinses kan niet geslagen worden omdat de t-pion alleen recht opzij kan slaan. Gelukkig voor de zwartspeler was deze zet nog niet fataal.

Overigens wordt de roep om de Magiër eens mee te laten doen, steeds sterker. Dit stuk wijkt in zoverre af van de gebruikelijke schaakstukken, dat hij stukken van de tegenstander ernaast bevriest. Bij het volgende Nederlands kampioenschap zal de Magiër wellicht van de partij zijn.

De nieuwe locatie in “Het Gebouw” is uitstekend bevallen. Er werd gespeeld in een ruime zaal. Met zeven ronden en 20 minuten p.p.p.p. kon, na de start rond 12:00 uur, de prijsuitreiking tegen 17:30 uur plaatsvinden. Wedstrijdleider Fred Kok leidde alles weer in goede banen.

De eindstand:

            punten schaak-
                rating

1. David Schelhaas    6.5  1750
2. Fred Kok        5.5  1850
3. Robin Wooter      5   1633
4. Edwin Poels      4   1816
5. Rob Stolzenbach/    3   1743
   Evert Jan Karman  3     0
7. Jeroen van Eijk    1   1400
8. Peter Blommers     0    900

De combinatie met de speldag van de spelgroep Phoenix werd weer zeer gewaardeerd. Dank aan voorzitter Paul Tilanus en Armand Servaes voor de prettige samenwerking. Naar verwachting zal op pinksterzaterdag 2014 het 11e Open NK Superschaak ook bij Phoenix in “Het Gebouw” worden gehouden. Dat wordt zaterdag 7 juni 2014.
Zie verder www.spelgroepphoenix.nl.

Tenslotte: Fred Kok is in 2013 gestart met Superschaak op Facebook. Meld u aan bij de -groep Superschaken als u superschaaknieuws wilt volgen!

Terug naar boven

Superschaak, creatief schaak zonder openingstheorie
Copyright © 1999-2014 Henk van Haeringen
Website www.superschaak.nl