Home > Laatste nieuws >

"Denken bij de Zaan"-superschaaktoernooi in Zaandam, 9 juli 2016

Zie de fotopagina. (Foto's Henk van Haeringen)

In een aangename tuin van de schuilkerk te Zaandam ging Denken bij de Zaan 2.0 van start op zaterdag 9 juli 2016. Er waren 6 denksporten toernooitjes van steeds 3 ronden.

In sessie 1 Dvonn en schaakvarianten

Bij het Dvonn (3 deelnemers) was Jan de Graaf oppermachtig met een 100% score. Maakte misschien de parkeerperikelen niet helemaal goed. Het schaakvariantentoernooi (8 deelnemers) viel in de smaak. Niet zozeer de eerste ronde, want progressief schaak viel minder in de smaak. In de tweede ronde waren de verschrikkingen van het Serbest Khanschaak een grote uitdaging. In de derde ronde minishogi, dat voor de meeste een blijvertje is. Edwin Poels uit het verre Leiden wist wel raad met wisselende omstandigheden en won de medaille.

In sessie 2 Superschaak en connectiespelen

Superschaak was met 12 spelers populair. We speelden met Keizerin, Prinses, Joker en Femme Fatale. Wie zou Nederlands kampioen Harm Geert Muller kunnen verslaan? Toch was het Coen Leentvaar die de medaille veroverde. Bij de connectiespelen slechts 2 deelnemers. Fred Kok won moeizaam van Gerard Mulder met 2-1. Ondertussen was het begonnen te regenen. Dan is een schuilkerk wel zo handig.

In sessie 3 Hive en Shogi

Shogi had 6 deelnemers. Harm Geert had veel kennis van het maken van shogi programma’s. Maar had nog geen toernooi ervaring. Tot verbazing van velen won hij van Kazuma Date, deelnemer aan het a.s. Europees Kampioenschap. De zevenjarige Maarten Karman mepte Mehmet Ozdemir van het bord. Daar gaan we meer van horen.

Hive kende 4 spelers van de 6 deelnemers met 2 uit 3. Coen Leentvaar, Jan de Graaf en Gerard Mulder deden het prima. Maar nieuwkomer Robin Wooter had iets sterkere spelers verslagen en was de winnaar.

All round winnaar is Harm Geert Muller, die in een beslissingswedstrijd in Othello Edwin Poels versloeg.

Waar is Peter Blommers? Hoorde ik enkele keren. Hij meldde zich met tegenzin af door een griep. Beterschap!

Gaat Rob zijn boek over superschaakcombinaties publiceren? Ja, dit moet voor toekomstige generaties worden bewaard. Een kleine oplage van 20 stuks misschien? Henk van Haeringen gaat het boek screenen en Harm Geert weet misschien zijn programma nog aan het werk te zetten om Robs analyses te kraken.